Inspiration

Lunds universitets författarskola

Hösten 2013 kom jag in på Författarskolan i Lund. Och det blev början till flera års inspirerande studier. Inte minst i de grupper där vi gav varandra respons på texter. Jag hade också förmånen att ha en egen handledare när jag skrev första utkastet till Längtans vals. Någonstans efter första året hände något med mitt skrivande. Det började få liv och tog egna vändningar som jag inte hade förväntat mig. Det har också varit livgivande att få följa kurskamraternas texter och hur de vuxit fram. Nu finns det tyvärr inte fler kurser att gå på Författarskolan. Och inte nog med att det var roligt, man fick examina också:

Resan till New York 

Egentligen var det inte resan till New York i sig som var inspirationen, utan min släkt på min fars sida som under förra århundradet tog sig till Amerika.  Tre bröder for iväg, bland annat min farfar  – en försvann.  Nu håller jag på att skriva deras historia.Till min stora glädje och förvåning kom jag in på Lunds universitets författarskola hösten 2013 och skrev boken under utbildningen.  Våren 2014 for jag till New York och letade efter spår från de tre bröderna. Jag vandrade runt på Brooklyn, letade i arkiv, for till Ellis Island och pratade med folk. Exakt hur slutresultatet blir vet jag inte än, men en form av dokumentär roman skulle man kunna kalla den. En del är sant, en del är påhittat. När den publicerades på Författarskolan blev titeln Längtans vals. Och nu är den utgiven!

På Flatbusch Avenue på Brooklyn hade min farfars bror ett hotell i början av 1900-talet

På Flatbush Avenue på Brooklyn drev Adolf, min farfars bror, ett hotell i början av 1900-talet. Foto: Brooklyn Public Library

 

Ungefär så här skulle det kunna stå i baksidestexten:

Ludvig och Alma, äldst och yngst i syskonskaran, drivs båda av längtan bort från landsbygdens konvenans och hämmande liv. Ludvig försöker förverkliga sina musikaliska drömmar i Amerika, driven av ett verklighetsfrämmande högmod. Han komponerar, skapar och letar utvägar för att överleva i New York i början av 1900-talet. För Alma lockar ett självständigt yrkesliv som myndig kvinna. Hon ger friarna korgen, slår ihop sitt liv med Tekla i en tid då kvinnor kämpar för rösträtt och medbestämmande. Alma förblir en plikttrogen tjänsteman på bruksorten i Småland, fri att leva sitt eget liv. Längtans vals är en berättelse om att kämpa för sin vilja och inte svika den.