Vandringar

El Camino

September 2022 kunde jag äntligen bocka av en punkt från min önskelista – att få vandra El Camino till  Santiago de Compostela. Nu blev det ingen strapatsvandring med tung ryggsäck utan mer vandring light med buss som transporterade bagaget mellan sträckorna och ett hotellrum som väntade med dusch och skön säng. En fantastisk upplevelse både för kroppen och själen. Åtskilliga mil blev det. Att få vandra i tankarna samtidigt som fötterna bär en framåt och man njuter av landskapet.  Buen camino säger jag.

 

 

Vi gick längs hela Skånes kust

Stundtals är Skåneleden väl utmärkt och de oranga färgklickarna lyser lång väg. Ibland får man vara detektiv för att hitta den rätta vägen.
Stundtals är Skåneleden väl utmärkt och de oranga färgklickarna lyser lång väg. Ibland får man vara detektiv för att hitta den rätta vägen.

Sommaren 2012 köpte jag och en god vän Skånetrafikens Sommarkort. Vi gav oss ut till kusten för att vandra. Första sträckan gick mellan Svarte och Ystad och den tyckte vi var väldigt lång. Men också inspirerande. Så vi fortsatte vandra. Och så plötsligt hade det blivit ett projekt. Sommaren 2014 kunde vi gå i mål i Vitemölla. Då hade vi gått alla sträckor från Hallandsgränsen till Blekingegränsen, dryga 50 mil. Några faktiskt ett par gånger. Vi har vandrat barfota milavis i vattenbrynet och vi har snubblat oss fram på knaggliga stigar. Första året var fötterna inte riktigt med. Men sedan lärde de sig och insåg att det hjälpte varken med blåsor eller skav. För vi gick i alla fall.

Säsong fyra upprepade vi några av guldkornen och sökte oss tillbaka till de sträckor som vi blev förtjusta i. Ett projekt var att försöka följa Höje å från Lund ut till Lomma. Det går inte om man inte vill simma under motorvägen …

För att hålla igång vandringsskorna så har det också blivit ö-vandringar: Teneriffa, Malta, Madeira, Menorca och Mallorca.

Och vi fortsätter vandra. Den 15 juni är ett magiskt datum varje år för då kan man köpa Skånetrafikens Sommarkort, dra på sig shorts, vandrarskor och den numera något slitna ryggsäcken, packa den med kaffe och mackor och sedan bege sig ut på nya upptäcktsfärder.

Nu finns min vandrarkompis inte längre  i jordelivet men jag fortsätter mina vandringar.

Vallmon blommade vilt på sträckan mellan Löderup och Kåseberga.
Vallmon blommade vilt på sträckan mellan Löderup och Kåseberga.
Jo det är kallt i vattnet på Österlen - även fåren tvekar om de ska våga doppa sig.
Jo det är kallt i vattnet på Österlen – även fåren tvekar om de ska våga doppa sig.