Om mig

Ett skrivande liv

Foto: Viktoria Blomberg Book

Skrivandet har varit mitt yrke. Som journalist och redaktör. I dagspress och fackpress, några år på NE och senare som skribent och omvärlds­bevakare. När jag gick i pension beslöt jag att hädanefter ska jag bara skriva mina egna berättelser på det språk som är mitt. Är född och uppvuxen i Göteborg. 1982 flyttade jag ned till Skåne. Bor idag i Malmö.

Jag debuterade 2010 med biografin ”Livstystnad. El Pacto de Silencio” om hur det är att få en bror i Spanien i vuxen ålder, en familjehemlighet. Kunde det finnas fler hemligheter? Svaret på frågan kom i den dokumentära romanen ”Längtans vals” 2017 som baseras på släkten på min fars sida. Den blev också mitt projekt på Lunds universitets författarskola där jag så småningom gick ut med en Magister i Litterär gestaltning. År 2020 kom ”Fånga ljuset” om fotografen Hedda Skoog som i den fiktiva romanen verkade i Helsingborg men som ville vidga sitt verksamhetsområde både som kvinna och yrkesfotograf. Gav ut den på mitt eget förlag Vesta. Ett föredrag om Fattigmans-Amerika väckte nyfikenheten kring de människor som emigrerade till Danmark på 1800- och 1900-talen. Det resulterade 2022 i ”Drömmen om en hatt” som handlar om en ung kvinna som överger sockerbetsfälten i Skåne och tar sig till samma fält i grannlandet men som kämpar för en bättre tillvaro. Bland annat genom att engagera sig i den danska kvinnorörelsen. Skriver nu på en uppföljare.

 Behöver du hjälp med texter?

BarbroBlomberg11webb

Foto: Viktoria Blomberg Book

Du kan få dem skrivna, korrekturlästa, redigerade eller du kan använda mig som bollplank.  Jag har mångårig erfarenhet som journalist, redaktör och omvärldsbevakare. Under årens lopp har jag arbetat både som frilans och som anställd i dagspress, fackpress, på Nationalencyklopedin och ID kommunikation. Jag har tampats med allt från små notiser till stora projekt. Varje uppdrag innebär en ny erfarenhet.

Jag är nyfiken och gillar att ta reda på saker. Ser det som en utmaning att gå till botten med olika frågeställningar och ta reda på korrekt fakta.  Något som kommer väl till pass när texter ska faktagranskas eller när stora faktamängder ska sammanställas.

Kommer gärna om pratar om mina böcker

Här är min presentation på Författarcentrum Syds hemsida.

Jag kommer gärna till bibliotek, föreningar, skrivarcirklar eller andra intresserade och berättar mer om mina böcker och mitt författarskap.