Ännu en fin recension

Så här skriver bloggaren @boktanten:

Det är alltid lika roligt att läsa böcker som utspelar sig i ens närmiljö. Även om jag inte bor i Helsingborg, utan ca 30 minuter bilfärd bort, så har jag ändå varit mycket både där och i Helsingör.

Hedda bor i Helsingborg tillsammans med sin make Julius. Året är 1895 och deras dotter Klara föds. Hedda är fotograf och driver en egen ateljé hemma i huset. När Klara föds kräver Julius att hon ska ge upp fotograferandet och istället bli en god maka och mor. Hedda är inte alls intresserad av det och tillsammans med bästa vännen Nelly smider hon planer för hur hon ska kunna fortsätta att fotografera.

Fånga ljuset är en välskriven bok som andas sent 1800-tal och tidigt 1900-tal, mycket p.g.a. språket men även de fantastiska gestaltningarna av såväl människor som miljöer. Den ger även en ökad förståelse för kvinnors kamp för lika värde.

Barbro Blomberg belyser kvinnans ställning i samhället under förra sekelskiftet men även under 70- och 80-talet genom små instickare från ”författarens” eget liv. Jag beundrar Heddas styrka men blir samtidigt frustrerad över hur kvinnor behandlas, att de är som en ägodel som männen är förmyndare över.

————————-

📖 Fånga ljuset

Barbro Blomberg

📚 Vesta Förlag

⭐⭐⭐⭐ (4/5)

————————-

Tack @mrstekla och @vesta.forlag för att jag fick läsa om Heddas liv. 🙂🙏🤗

Det här inlägget postades i Texter. Bokmärk permalänken.