Historisk kvinnokamp i vardagen

Sigtuna kommunbibliotek har recenserat  Fånga ljuset på sitt Instagramkonto juni 2021:

I romanen ”Fånga ljuset” av Barbro Blomberg följer vi fotografen Hedda Skoogs liv under sent 1800- och tidigt 1900-tal.

Från början har Hedda ett lyckligt förhållande med Julius, men efter giftermålet blir hon mer och mer bunden till makens regler. Hedda kämpar med hjälp av sin väninna Nelly, för att slå sig fri från samhällets normer och för att hon och dottern Klara ska ha det bra. Det är viktigt för Hedda att kunna bestämma över sitt arbetsliv, umgås med vänner och engagera sig i föreningar utan att bli styrd och kritiserad för att hemmet och familjen ska komma först. Några år efter att historien börjar möter Hedda de svenska pionjärerna i kampen för jämställdhet och kvinnlig rösträtt och engagerar sig i arbetet.

Att läsa ”Fånga ljuset” känns som att transporteras mer än 100 år bakåt i tiden. Författaren har gjort ett stort jobb att kartlägga och beskriva karaktärer, språk, miljöer, kultur och viktiga historiska milstolpar. Det gör att man som läsare kan leva sig in i stämningen bättre och känner både frustration och sorg, men även hopp och glädje för Heddas skull.

I boken förekommer även små inlägg från författarens liv, vilket gör boken ännu mer levande. De knyter an till vad Hedda upplever, och beskriver hur situationen är drygt 70 år senare på 1970- och 1980-talet. Kampen för jämställdhet och lika rättigheter fortgår.

Det här inlägget postades i Texter. Bokmärk permalänken.